האם לאפשר לילדים לשתות קפה?
אם הילד שלכם בוהה בכם בערגה בכל פעם שהנוזל החום והארומטי ממלא את הספל שלכם
או אם אתם מאפשרים לו מדי פעם לשתות את המשקה רווי הקפאין והטעם המשכר אך לא בטוחים שאתם נוהגים כשורה – הגעתם למקום הנכון, ואתם לגמרי לא לבד.
בשנים האחרונות חלה עלייה בצריכת משקאות אלו בקרב ילדים ובני נוער והורים רבים מתחבטים בשאלה:
האם זה בסדר לאפשר להם לשתות קפה? האם הקפאין שבו עשוי להשפיע עליהם לרעה?
ואולי יש מינון "מותר"?
על השאלות הללו ונוספות ננסה לענות כעת.
מאיזה גיל אפשר לשתות קפה?
אין הנחיה גורפת בדבר הגיל הצעיר ביותר שבו ניתן לשתות אותו, אך הכלל הלא כתוב גורס כי ככל שהילד צעיר יותר, כך הדבר מומלץ פחות.
החיסרון העיקרי של שתיית משקאות אלו בקרב הצעירים נוגע לתכולת הקפאין שבמשקה.
כמה קפה ילדים יכולים לשתות?
בישראל וגם בארצות הברית אין הנחיות "ממוספרות" בנוגע לשתייה, אך בקנדה יש כמה הגבלות בסיסיות הנוגעות לצריכת המשקה על בסיס יומי בקרב ילדים (גיל 12 ומטה):
- גילאי 4-6: 45 מ"ג
- גילאי 7-9: 62 מ"ג
- גילאי 10-12: 85 מ"ג
- מתבגרים (עד גיל 18): 85-100 מ"ג
האם באמת שתיית קפה עוצרת גדילה אצל ילדים?
אחת הסיבות לכך שהורים רבים בוחרים שלא לאפשר לילדיהם לשתות אותו נוגעת לאמונה הרווחת כי משקאות מסוג זה עלולים לעקב את קצב הגדילה התקין אצל ילדיהם.
אך האם זה נכון?
התשובה היא "לא" מהדהד.
אין אף הוכחה לכך שצמיחתם או ההתפתחות שלהם תיפגע מכך, ולמעשה גובהו של אדם נקבע במידה רבה על ידי שלל גורמים אחרים.
כך למשל מצאו כי בגוף האדם יש מאות גנים המשפיעים באופן ישיר על כ-16% מגובהו הסופי של אדם בוגר.
גם הבריאות הכללית של הילד משחקת תפקיד חשוב במשוואה.
מחקרים מצאו כי זיהומים חוזרים בתקופת הינקות עשויים להאט את צמיחת העצם ואת ספיגת הקלוריות מהמזון.
יתרה מכך, לגישה של הילד לפריטים תזונתיים חשובים, כמו חלב, במהלך שנות חייו הראשונות או לתזונת האם במהלך ההיריון יש השפעה ישירה על גובהו.
אם כך, מדוע מדובר במיתוס רווח כל כך?
כנראה שאיש אינו יודע, אך יש כמה תיאוריות שנולדו אי שם בשנות ה-80, לפיהן ילדים ומבוגרים שצרכו משקאות אלו על בסיס קבוע נמצאו בסיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס, זאת מאחר וקפאין יכול להוביל להפרשת סידן מוגברת.
על פי התיאוריה הזו, צריכה גבוהה יותר בילדות תוביל לקומה נמוכה יותר, אך בפועל עד היום לא נמצא באף מחקר קשר בין אוסטאופורוזיס לבין צריכת המשקה.
השערה נוספת למיתוס שהתקבע הוא ההנחיה עבור נשים הרות להגביל את צריכת הקפאין היומית שלהן, משום שיש מחקרים הקושרים בין חשיפה של העובר לחומר זה לבין סיכון גבוה להפלות.
עם זאת, מאחר ואין הוכחות חותכות וחד משמעיות לכך, ארגון הבריאות העולמי מייעץ לנשים להגביל את הצריכה ולא להפסיק אותה לחלוטין.