ההיסטוריה של הקפה
כולנו שותים אותו לפחות פעם אחת ביום, אבל רובנו לא יודעים מה מקור המשקה הכהה והמהביל שהפך לחלק משמעותי בתרבות שלנו.
בין אם אתם שותים כוס קטנה בבוקר או שמונה כוסות במהלך היום, שווה להכיר את הדרך שהמשקה הכי פופולרי בעולם עשה מאז שהתגלה לראשונה ועד היום.
הכתבה הזו באה לעשות קצת סדר בקורות החיים של המשקה, ולגלות היכן צמחו השורשים של האספרסו המשובח שאתם מחזיקים עכשיו ביד.
היכן מקור הקפה?
ובכן, למרות שאין תיעודים מדויקים, הסיפור מתאר כי הוא התגלה לראשונה באתיופיה על ידי שייח, שחזה בדרכו בעיזים שלעסו את פירות השיח והתנהגו בצורה משונה.
הדבר עורר את סקרנותו והוא טעם מהם גם, ולהפתעתו גילה את תחושת הערנות שהתעוררה בו.
החוויה הזו, ממשיכה האגדה לספר, היא הייתה זו שגרמה לאותו השייח להביא מן הפירות למתפללים בכפר שממנו הוא בא, כדי שיהיו ערניים בשעת התפילות.
בין אם הסיפור אמיתי ובין אם לא, מוסכם שאזור אתיופיה אכן היה המקום שבו התגלה לראשונה.
כמו כן, ישנם תיעודים עוד מהמאה התשיעית לספירה שהפולים המעוררים נצרכו תחילה כמאכל (ולא בצורת משקה כפי שאנו מכירים היום).
מי המציא את הקפה?
ובכן, אין לשאלה זו תשובה אחת, אם כי קרוב לוודאי שאנו חבים לו תודה.
אך גם אם לא ניתן לדעת את זהות האדם שהמציא אותו, ניתן להתחקות אחר השורשים שלו, שנמצאים כאמור באתיופיה.
ניתן להסיק שהאדם שהכין את הקפה הראשון היה מאתיופיה.
גם היום, לטקס ה"בונה" (טקס מסורתי) יש משמעות תרבותית אדירה והוא נפוץ בכל מקום ברחבי אתיופיה.
עם זאת, יש לזכור שקיים הבדל משמעותי בין האבקה הטחונה שנמכרת בכל חנות לבין משקה האספרסו (על שלל נגזרותיו), שאכן הכנתו של האספרסו מתבססת על האבקה הטחונה אך נוסף לו חידוש מיוחד: מיצוי באמצעות לחץ אדים.
בשנת 1884 נרשם הפטנט הראשון על מכונת האספרסו הראשונה. שלא כמו המכונות שניתן למצוא היום במקומות בילוי רבים, המכונה הראשונה הייתה מייצרת חליטה גדולה בבת אחת כדי לתת שירות לכמה לקוחות בפעם אחת.
היום, מנת אספרסו מיוצרת באופן בודד, מה שמשמר את הארומה המיוחדת הידועה של הכוס הקטנה.
האם ניתן לגדל קפה בארץ?
התשובה הכללית היא כן, התשובה המדויקת היא- תלוי.
למרות טעמו החזק, עץ זה הוא למעשה עץ עדין מאוד, הדורש תנאי גידול מיוחדים. מבין שני הזנים שנוסו בישראל, ערביקה ורובוסטה, זן הערביקה הוא הזן היחיד שהצליח לגדול באקלים החם והלח של ישראל.
למרבה המזל, הוא גם זן משובח במיוחד.
העץ משתייך למשפחת עצים ירוקי עד, והתנאים שמיטבים איתו הם בין היתר אדמת כבול עשירה, מנוקזת היטב, באזור מואר וחם עם לחות גבוהה.
זו אחת הסיבות שעצי אלו משגשגים במדינות טרופיות בדרום אמריקה, ולא בארץ.